Renunță la multitasking!

Renunță la multitasking!

Cu toții o facem! Scriem mesaje când mergem, trimitem emailuri în timpul întâlnirilor, vorbim la mobil când pregătim cina. În societatea de azi a face lucrurile pe rând pare de-a dreptul un lux, chiar o ineficiență.

Dar șansele sunt ca ție, șefului, prietenilor sau familiei, să nu vă faceți un serviciu făcând mai multe lucruri deodată. De fapt nu suntem nici eficienți, așa cum ne place să credem, și nici nu ne facem un bine sănătății.

 

Iată 12 motive pentru care ar fi bine să regândești modul în care lucrezi, socializezi și îți trăiești viața.

 

Faci schimb de sarcini

01_multitasking

Ceea ce numești multitasking e de fapt un schimb de taskuri. Când vine vorba de atenție și productivitate, mintea umană are resurse limitate. E precum un chart in excel și orice ai în lucru ocupă o mare parte din el. Nu e nici o celulă disponibilă pentru altceva, cu excepția automatismelor precum mersul sau mestecatul gumei. A te mișca înainte și înapoi între mai multe taskuri irosește productivitatea, pentru că atenția se împarte și pe schimbatul mecanismelor cognitive asociate fiecarui task. De fapt, nu vei avea niciodată 100% focus pe vreuna dintre activități.

 

Te încetinești

02_multitasking

Contrar aparențelor, multitaskingul nu îți salveză timp. De fapt, o să îți ia cu siguranță mai mult timp să finalizezi două proiecte când sari de la unul la altul înainte și înapoi, comparat cu abordarea lor separată. Acest lucru se aplică inclusiv comportamentelor automate precum șofatul și vorbitul în același timp la telefon. Ceea ce salvează timp este abordarea proiectelor pe loturi de activitate. Spre exemplu, plătește-ți toate facturile odată, apoi trimite toate mailurile, pentru că fiecare task necesită o setare specifică în mintea noastră, iar dacă ești în acea stare asigură-te că rămâi acolo și finalizezi ceea ce ai de terminat.

 

Faci greșeli

03_multitasking

Se estimează că schimbul setărilor aferente fiecărui task scade cu 40% productivitatea. De fapt ai toate șansele să introduci erori în proiectul la care lucrezi, mai ales dacă una sau mai multe activități implică multă gândire analitică. Creierul uman poate gestiona două taskuri complicate fără probleme, pentru că are doi lobi care pot prelua responsabilitățile în mod egal. Adaugă un al treilea task și vei supra-încărca cortexul frontal, iar șansele de a greși vor crește.

 

Te stresezi până la epuizare

04_multitasking

Dacă îți vei măsura pulsul inimii atunci când îți verifici mailurile te vei șoca. În momentul în care suntem supuși unui bombardament constant de mesaje, organismul întră în stare de alertă și automat își crește numărul bătăilor inimii pentru a face față. Dacă vei evita să îți verifici constant mailurile, vei observa îmbunătățiri nu doar pe partea fizică a schimbului între taskuri și a stresului asociat, dar și pe partea consecințelor, ca rezultat al mulțumirii că ți-ai făcut bine treaba.

 

Ignori părți esențiale ale vieții

05_multitasking

Uită-te la pădure și nu la copaci, vezi paharul de pe masă și nu apa din el. E important să înțelegem că dacă vom sta ocupați în permanență cu a face două lucruri simultan, vom pierde din esența unuia dintre ele. Faceți un test, mergeți în parc pe o alee și vorbiți la telefon, apoi mergeți pe aceeași aleee dar fără a vorbi la telefon. Veți observa o multitudine de alte lucruri pe care inițial nu le-ați vîzut. Acest lucru se numește „orbire neatențională”, moment în care creierul nostru refuză să înmagazineze informația, deși ea există.

 

Ți se diminuează memoria

07_multitasking

Este de la sine înțeles că dacă facem două lucruri simultan, spre exemplu să citim o carte și să ne uităm la televizor, vom pierde detalii din ambele. Dar chiar dacă ne oprim dintr-unul pentru a ne focusa pe celălalt ne vom afecta memoria pe termen scurt. Testul este simplu, ce spunea ultimul pasaj citit din carte, înainte să asculți știrea pe TV? Acest mecanism îi afectează cu precădere pe cei trecuți de 60 de ani, deoarece pe măsura trecerii timpului, creierului nostru îi ia puțin mai mult să reintre pe ruta anterioară chiar și după un mic detur.

 

Relaționezi greu cu cei din jur

08_multitasking

Aceasta este o zonă unde multitaskingul are un efect mult mai mare decât credem. Dacă formați un cuplu și purtați o discuție serioasă, iar unul dintre voi își verifică un mesaj pe telefon, celălalt se va enerva teribil iar comunicarea se va închide. Este un exemplu banal, dar atât de des întâlnit. De fapt, simpla prezență a unui telefon în apropiere pe parcursul unei conversații personale, chiar dacă nu este folosit, poate cauza fricțiuni și probleme de încredere în celălalt. Fă o favoare relaționării cu cei importanți și oferă 10 minute de exclusivitate. Vei face o mare diferență!

 

Începi să mănânci mai mult

09_multitasking

Dacă în timp ce mănânci îți vei distrage atenția de la masă, îți vei împiedica creierul să proceseze complet ceea ce ai pe farfurie. Din această cauză nu te vei sătura iar tentația imediată va fi de „a mai mânca ceva”. Recomandarea este să limităm orice interacțiune cu televizorul, computerul, telefonul sau revistele și doar să ne focusăm cu adevărat pe fiecare înghițitură.

 

De fapt nu prea te pricepi la multitasking

10_multitasking

Da, noi toți. Credem că suntem maeștrii în multitasking, dar realitatea ne demonstrează contrariul. Exemplul cel mai simplu este mobilul la volan. El nu este multitasking, pentru că nu te poți focusa în vreun fel pe nici una dintre activități, ele fiind în cel mai bun caz 50 – 50. Cei dintre noi care sunt buni în multitasking, de fapt lucrează focusându-se pe câte un lucru și schimbând rapid focusul pe un altul, cu același randament crescut.

 

Îți afectează creativitatea

11_multitasking

Multitaskingul necesită mult din ceea ce numim „memorie muncitoare” sau stoc temporar de memorie. Un fel de memorie RAM (random access memory) precum cea din computerul nostru. Când toată capacitatea este alocată, ne este întrerupt procesul de gândire creativă. Prea mult focus de fapt dăunează performanței în soluționarea creativă a problemelor. Practic nu mai rămâne timp să visăm cu ochii deschiși sau să generăm situații spontane de tip „moment a-ha”.

 

OHIO!

12_multitasking

Psihologii recomandă tehnica OHIO (only handle it once). Procedeul este simplu – apucă-te să lucrezi pe un singur lucru și nu te opri până nu îl termini. Multitaskingul face practic imposibil acest lucru și vei reveni asupra unui lucru de cinci-șase ori. Modelul de abordare OHIO te forțează să te disciplinezi și să-ți planifici lucrurile zilnic astfel încât atunci când intervin altele să le poți integra mai târziu în program.