7 sfaturi practice pentru sănătatea ta la birou

7 sfaturi practice pentru sănătatea ta la birou

Sănătatea este un lucru care ne privește pe toți și este responsabilitatea noastră să avem grijă de ea. Când eram mici copii părinții ne spuneau “Spatele Drept!”, vă amintiți? Spatele drept înseamnă ținută sănătoasă, verticalitate, armonie pentru întregul corp.

Cu toții știm cum să stăm în picioare sau cum să stăm pe scaun, dar când avem cel puțin 8 ore de lucru, de cele mai multe ori uităm de corpul nostru și adoptăm cele mai comode poziții care de cele mai multe ori nu sunt și cele mai sănătoase pentru corpul nostru. Adoptând o poziție “comodă” dar greșită zi de zi, ore întregi, lună după lună, an dupa an, ne obișnuim mușchii să lucreze într-un fel care poate duce în timp la dureri de spate, de cap, de gât, dureri de umeri, de ochi, la tasarea discurilor intervertebrale, sau chiar la o respirație deficitară. Dar, să fim optimiști, toate acestea se pot preveni dacă știm cum și dacă vrem să punem în practică câteva sfaturi utile.

La birou avem două posturi de lucru: una pe scaun și una în picioare.

Atunci când lucrăm este indicat să fim atenți la câteva detalii:

 

SCAUNUL

pozitia-pe-scaun

 

Atinge spătarul scaunului!

Să ne sprijinim pe scaun astfel încât cu șezutul să atingem spătarul scaunului și picioarele să fie amândouă pe sol. Când aveți un client căruia trebuie să-i arătați o ofertă pe monitor, rotiți-vă și scaunul.

Nu mai sta pe marginea scaunului!

Este frecvent întâlnită la persoanele mai scunde de înălțime. Bărbații au tendința să stea așezați la jumătatea scaunului și rezemați de spătar. Aceste 2 greșeli duc la scurtarea mușchilor din față și la alungirea celor din spate, restricționarea respirației, comprimarea organelor interne cu coastele, duc la formarea cocoașei, medical numindu-se “cifoză posturală”.

Nu mai sta picior peste picior!

Statul mult timp picior peste picior duce la tensiune  musculară în zona lombară, la o circulație deficitară a sângelui și la “picioare grele sau dureroase” mai ales în partea a doua a zilei.

Nu te mai apleca spre monitor!

Căutați să vă răsuciți și scaunul atunci când doriți să prezentați oferta clientului pe monitor.

 

MONITORUL

monitor

Poziționează monitorul la nivelul ochilor!

Marginea de sus a monitorului trebuie să fie la nivelul ochilor pentru a nu sta cu capul aplecat. Distanța optimă între ochi și monitor să fie de o lungime de braț.

Nu lăsa monitorul prea jos!

O greșeală frecventă pe care am observat-o este că aveți monitorul prea jos și prea aproape, ceea ce vă obligă să stați cocoșati și cu ochii prea aproape de monitor. În timp, o astfel de postură poate duce la dureri musculare, dureri de spate, o respirație deficitară, oboseală, dureri de ochi și cap, dureri și contracturi musculare  în zona gâtului.

 

TASTATURA

tastatura

Ține tastatura cât mai aproape!

Tastatura trebuie să fie în fața voastră și cât mai aproape.

Nu mai poziționa tastatura în lateral!

Tastatura este poziționată în dreapta sau în stânga și vă obligă să stați răsuciți, ceea ce duce la dureri și tensiune în tot corpul. Dacă tastatura este spre stânga vă obligă să vă sprijiniți mult pe antebrațul drept și poate apărea tensiune și durere în umărul drept. La fel se aplică și pentru cealaltă poziție.

 

MOUSE-UL

mouse

Folosește un mouse-pad cu gel!

Mouse-ul trebuie poziționat în prelungirea tastaturii pe orizontală, în partea dreaptă dacă sunteți dreptaci sau stânga dacă sunteți stângaci. Dacă tastați mult vă sugerez să aveți un mouse-pad cu gel pentru a vă proteja articulația mâinii.

Nu ține mouse-ul la distanță!

Mouse-ul este la o distanță de 10-20 cm de tastatură, fapt care vă obligă să stați cu brațul depărtat de corp și să vă sprijiniți mult pe articulația pumnului. Acest lucru poate duce la degete amorțite (sindrom de tunel carpian),  durere în palmă, durere în umărul cu care tastați.

 

LUCRUL ÎN PICIOARE

Picture 066

De urmat

Trebuie să aveți o încălțăminte ergonomică, tocuri stabile la doamne și nu foarte înalte, pantof comod cu talpă ergonomică la bărbați. Dacă lucrati în picioare în spatele biroului, să aveți un suport de 5-7 cm pe care să vă relaxați câte un picior. Alternați mereu picioarele. Tendința este să ne sprijinim pe piciorul de bază foarte mult.

De evitat 

Încălțămintea neadecvată, prea rigidă, șireturile prea strânse la pantofi, tocuri prea înalte, statul prea mult într-un singur loc și cu sprijin pe un singur picior. Efectele nedorite pot fi: picioare dureroase, picioare grele, dureri în zona lombară (dureri în zona mijlocului) și zona cervicală (zona gâtului).

 

PAUZA DE GIMNASTICĂ și HIDRATAREA

Pentru a preveni situațiile neplăcute și dureroase cât și inflexibilitatea muschilor, vă sfătuiesc ca în pauzele pe care vi le luați să faceți și câteva exerciții de stretching, de îndreptare a spatelui, mișcări articulare pentru gât, pentru umeri, pentru mijloc, pentru genunchi și pentru glezne. Puteți să vă faceți un obicei zilnic din a face stretching și gimnastică. Fiecare aveți în shop o încăpere unde vă schimbați, acolo puteți să puneți în practică
“Pauza de Gimnastică”. Acum că a venit primăvara, după ce ați mâncat vă sfătuiesc să mergeți 10-15 min pe jos în fiecare zi.

Suntem 70% apă. Vă sfătuiesc să vă hidratați constant cu apă pentru a fi mai energici, pentru o bună funcțiune a rinichilor, mușchilor și articulațiilor. Câtă apă să beți? Un pahar de apă la 1 oră ar fi perfect.  Lipsa apei poate duce la oboseală, dureri de cap,  încordare musculară, deshidratarea discurilor intervertebrale, piele și păr uscate. Instalați-vă Hydro Coach din App Store sau Google Play și nu veți mai uita să beți apă.