Burnout – sindromul de epuizare al managerilor
Ai acea stare în care simți că ești obosit tot timpul, că nu mai ești productiv la locul de muncă, iar această stare nu trece oricât te-ai odihni?
Sindromul de epuizare (burnout) a fost descris prima dată de Herbert Freudenberger în Statele Unite când a observat că în rândul managerilor a crescut rata de suicid, depresie și infarct. El a înțeles că funcția și locul în care lucrezi te predispune la unele afecțiuni, precum cele enumerate anterior. Managerii care investesc foarte mult în proiecte și idei, dar au și responsabilitatea angajaților pe umerii lor sunt mai vulberabili în fața epuizării. Deși devotamentul față de o cauză sau un loc de muncă este altruist și moral, există adesea și motivația subiacentă de a-ți dovedi importanța și valoarea, ceea ce te determină la a deveni o persoană suprasolicitată.
Burnout este de fapt un cumul de simptome printre care:
- Apatie (lipsa chefului de viață)
- Demotivare
- Scăderea nivelului de energie
- Oboseală cronică
- Izolare de familie și prieteni
Simptomele de mai sus ai spune că descriu bine starea în perioadele stresante. Totuși care e diferența dintre burnout și stres? Burnout este de fapt starea de epuizare și surmenaj. Dacă după trecerea unei perioade stresante reușești să te refaci, din burnout nu ieși decât cu ajutor de la experți în wellness și multă determinare.
Pe lângă simptomele de mai sus mai intervin și altele:
- Scăderea apetitului sexual
- Iritabilitate
- Dureri articulare și musculare
- Disconfort la nivelul organelor interne
- Insomnie și/sau somnolență
Sindromul burnout apare în mai multe etape:
Etapa 1: Condus de un ideal
Această etapă este descrisă de o dorință puternică de a te afirma și te străduiești, probabil, să-ți clădești o identitate în domeniul tău. Totuși devine istovitor când crezi că ești personal responsabil de schimbarea lumii.
Etapa 2: Muncind ca un nebun
Meticulos în ceea ce privește munca ta, este posibil să nu fii dispus să însărcinezi pe altcineva cu ceea ce consideri important.
Etapa 3: A pune propriile nevoi pe ultimul loc
Din moment ce tot timpul și energia sunt canalizate pe muncă nu mai găsești resurse și pentru tine.
Etapa 4: Te simți groaznic și nu ai idee de ce
În această etapă îți dai seama că ceva nu este în regulă cu tine, dar nu ești capabil să realizezi de la ce ți se trage. De obicei dai vina pe cei din jur, însă nu este o soluție.
Etapa 5: Moartea valorilor
Ceea ce odată era vital pentru tine nu mai contează la fel de mult. Munca ți-a înghițit întreaga viață.
Etapa 6: Frustrat, agresiv și cinic
Este punctul în care începi să țipi la computer sau îți desconsideri secretara. Depui un efort să stai calm și să păstrezi aparențele însă asta nu dă rezultate.
Etapa 7: Izolat și epuizat emoțional
Pe măsură ce starea de epuizare progresează, ai din ce în ce mai puțină energie și vitalitate, iar senzația de gol sufletesc devine apăsătoare. Te retragi și te izolezi de prieteni.
Etapa 8: „În ce m-am transformat?”
Ești în pragul unei căderi nervoase majore, simți că nu mai ești tu. În același timp nu vrei să accepți că ai o stare de epuizare și nici nu vrei ajutor.
Etapa 9: „Lasă-mă în pace!’’
Când ești cufundat în etapa „Lasă-mă în pace!” începi să acționezi cu ostilitate și dezinteres exact față de oamenii pe care ar trebui să-i ajuți.
Etapa 10: Golul interior
Atunci când ești complet epuizat, speranțele, visele, micile capricii, tandrețea pe care le-o oferi altora pare să dispară. Vrei să umpli golul cu sex și aventuri.
Etapa 11: „Cui îi pasă și de ce să mă deranjez?’’
În această etapă ai intrat în depresie, probabil ești diagnosticat deja și ți se prescriu antidepresive cu efecte adverse dăunătoare, însă acestea nu vor trata epuizarea totală în care te afli. Un expert în wellness te poate ajuta acum, într-un mod practic și non-invaziv.
Etapa 12: Prăbușirea fizică și mentală
Aici apare o breșă în starea ta de sănătate: leșini, ești hipertensiv, dezvolți o boală autoimună, agravezi boli precum diabetul, cancerul sau artrita. De asemenea epuizarea poate duce la alergii, sindrom de durere cronică, probleme digestive, anxietate și depresie profundă.
Tu unde te afli?
În următorul articol vei afla cum te impactează această stare de epuizare în viața de zi cu zi. Va urma.