Stretching la birou – planul tău în 12 pași

Stretching la birou – planul tău în 12 pași

Având în vedere că petreci mai mult de 8 ore la birou, este de înțeles că trebuie să îți păstrezi sănătatea fizică și energia la un nivel optim, mai ales dacă jobul tău implică statul pe scaun un timp îndelungat. În caz contrar, se instalează foarte rapid problemele de sănătate printre care se numără durerea de spate, gât sau discomfortul în zona cervicală și lombară, afecțiuni musculo-scheletale, tensiuni oculare și stresul fizic.

Iată planul tău de pauză activă, în 12 pași, pentru menținerea sănătății fizice la locul de muncă.

Exercițiile se efectuează la fiecare 2-3 ore de a lungul zilei pentru a menține o bună flexibilitate a mușchilor și a permite articulațiilor să funcționeze pe toată raza de mișcare. Aceste exerciții te vor ajuta și la reducerea durerilor musculare, a stresului și epuizării, îți vor crește vigilența mentală și reduce oboseala. Nu uita că poți face stretching oricând și oriunde!

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

Nu uita de ochi!

Poziționează privirea deasupra și în direcție opusă față de monitor (la o distanță mai mare de 10 metri). De exemplu uită-te pe fereastră la clădirea de vis-à-vis sau la un tablou pe un perete îndepărtat. Revino cu privirea la monitor și reglează claritatea. Execută acest exercițiu de câteva ori pe zi pentru a-ți menține sănătatea vizuală.

Ia pauze în mod regulat!

Atât pauzele scurte cât și cele lungi la locul de muncă sunt benefice. Micro-pauzele sunt pauze de circa 15-30 secunde la fiecare 20-30 de minute pe parcursul unei zile de muncă. Ele îți oferă posibilitatea de a reduce rapid tensiunea musculară. La fiecare 20-30 de minute în timp ce lucrezi la tastatură, pur și simplu lasă-ți mâinile să cadă pe genunchi și menține-le acolo timp de 2 inspirații adânci. Lasă umerii, brațele și mâinile să se relaxeze. După câteva secunde adu mâinile înapoi la tastatură sau mouse și continuă să lucrezi. Pauzele mai lungi de muncă includ un drum până la imprimantă,să îți iei un pahar cu apă sau până la biroul colegului tău pentru a discuta probleme legate de muncă.

Menține un nivel de hidratare optim!

În mod general este recomandat să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi, aproximativ 2 litri. Cea mai bună cale să verifici dacă ai băut suficientă apă este dacă urina ta are o culoare pală. Dacă lucrezi într-un birou unde există aer condiționat sau dacă în jurul tău există dispozitive electrice multiple, acestea au un efect de deshidratare pentru pielea ta. E bine să ai o sticlă de apă în permanență pe birou pentru a te încuraja să te hidratezi corespunzător pe parcursul unei zile de muncă.

Ține minte!

Doar prin faptul că te ridici și te plimbi prin birou faci deja cel mai bun exercițiu prin care îți poți lua o pauză pentru relaxarea mușchilor din partea superioară a spatelui. Încearcă să faci câte o plimbare la fiecare 30 de minute. Din pozitia în picioare îngenunchează pentru a accesa fișierele din partea inferioara a dulapului în loc să faci acest lucru prin  răsucirea coloanei vertebrale pentru accesarea lor dintr-o pozitie în șezut. Nu uita să faci o plimbare mai lungă la prânz!

Cuvintele zilei sunt: Activ. Energic. Sănătos.