Totul despre coloana vertebrală și postura corporală corectă.
Rolul coloanei vertebrale
Cei mai mulți oameni nici nu realizează cât de mult depinde starea generală de sănătate de funcția normală a coloanei vertebrale. Pe lângă protejarea măduvei spinării, coloana vertebrală îndeplinește alte două roluri majore în echilibrul și mobilitatea corporală, fapt ce-i conferă o importanță deosebită în funcționarea aparatului locomotor:
Funcția statică, de susținere a corpului și a segmentelor din partea superioară.
și
Funcția dinamică, de asigurare a mobilității trunchiului, capului și gâtului.
Curburile fiziologice ale coloanei vertebrale
Coloana vertebrala are traiect sinuos, datorită curburilor sale naturale în plan antro-posterior, ce îi conferă echilibru în raport cu oasele bazinului. Aspectul de resort spiralat îi asigură deasemenea și rezistență sporită la diferite încărcături sau șocuri exercitate în plan vertical. În partea cervicală și lombară curbura este îndreptată anterior (lordoza), iar în zona toracală este îndreptată posterior (cifoza).
Corpul uman, în poziție ortostatică, are predispoziția de înclinare spre înainte. Sub influența forței gravitaționale, curburile fiziologice ale coloanei au tendința de a se accentua. Însă corpul rămâne în echilibru și curburile își păstrează forma și mărimea grație jocului și tonicității musculare, a elasticității ligamentelor și discurilor intervertebrale, precum și datorită îmbinării anatomice a celor 24 de vertebre.
Deviațiile coloanei vertebrale
Atitudinea coloanei vertebrale este foarte mult influențată de vârsta, sexul, profesia și starea de oboseală a subiectului.
Deviațiile sunt numeroase:
Predispozitante (tipul morfologic, sexul, imaturitatea)
Favorizante (condițiile de viață și muncă, defectele de auz, văz, boli cronice, intervenții chirurgicale, etc.)
Determinante (malformații congenitale, traumatisme, boli)
iar în plan anterio-posterior pot fi de tip:
Cifotic
Lordotic
Cifo-lordotic
Scoliotic (în plan lateral)
Consecințele unei posturi viciate
Încă din tinerețe trebuie să fim atenți la starea coloanei vertebrale pentru a ne păstra sănătatea pe parcursul vieții. O postură corporală neglijentă, o poziție prea aplecată, prea laxă sau torsionată, nefirească, forțează mușchii și ligamentele să mențină corpul în echilbru. Acest fapt poate genera oboseală, dureri de spate, ale mușchilor, mâinilor sau picioarelor, dureri de cap, amețeli, dereglarea somnului, anxietate, scăderea memoriei și a concentrării, irascibilitate, dereglarea circulației periferice, deformarea coloanei vertebrale.
Dacă nu se iau măsuri, cu vârsta, starea sănătății se deteriorează: apar schimbări degenerativo-distrofice mai profunde în scheletul osos, în sistemul cardiovascular, respirator, endocrin, în sistemul central nervos și cel vegetativ, în organele interne. Încep să apară diferite afecțiuni și pe plan fizic și pe plan psihic, se creează blocaje energetice și dereglări iremediabile în funcționarea organismului.
Controlul și menținerea poziției corecte în ortostatism
Atunci când stai în picioare, nu uita:
Întinde spatele.
Scoate pieptul înainte.
Du umerii înapoi, relaxați.â
Întărește abdomenul și fesele.
Menține picioarele în poziție paralelă.
Distribuie egal greutatea corpului pe ambele picioare.
Asigură-te că genunchii sunt relaxați, nu blocați.
Menține capul drept, cu privirea înainte.
Testul peretelui
Pentru a-ți testa postura în poziția stând, îți recomandăm acest exercițiu: lipește-te cu spatele de un perete astfel încât să simți cum capul, umerii și fesele ating zidul. Călcâiele să rămână la o distanță de 5-10 cm de baza peretelui. Introdu o mână, cu palma către perete în spațiul gol care corespunde curburii lombare. În mod ideal, trebuie să simți grosimea mâinii în spațiul dintre perete și spate. Dacă este prea mult spațiu, întărește mușchii abdominali pentru a aplatiza curbura lombară. Dacă spațiul este prea mic, arcuiește spatele, astfel încât mâna să aibă un spațiu confortabil între tine și perete. Îndepărtează-te de perete și încearcă să menții aceeași postură chiar și în timpul activităților zilnice.
Controlul și menținerea poziției corecte în șezut
Atunci când stai jos, nu uita:
Alege un scaun care îți permite să păstrezi ambele picioare pe podea, în timp ce genunchii rămân la același nivel cu șoldurile; dacă este necesar, sprijină picioarele pe un suport sau podium.
Ține spatele sprijinit de speteaza scaunului; la nevoie, plasează o pernă mică sau un prosop rulat în curbura inferioară a spatelui.
Întinde vârful capului către tavan și trage bărbia înapoi ușor.
Păstrează spatele și gâtul drepte, într-o manieră confortabilă.
Menține umerii relaxați și drepți – nu ridicați, arcuiți înainte sau împinși spre înapoi.
Antrenarea posturii corecte
Deși adoptarea unei poziții corporale corecte ar trebui să fie foarte naturală, la început te poți simți rigid și înțepenit, dacă ai uitat senzația de “a sta drept”. Cheia este antrenarea unei posturi corecte tot timpul. Poți face progrese la orice vârstă. Masajul terapeutic, gimnastica de întindere și exercițiile de tonifiere sunt metode perfecte pentru remedierea viciilor posturale și menținerea sănătății coloanei vertebrale.
Dacă ai nevoie de o evaluare posturală personalizată te rugăm să ne suni la telefon 031 437 9431 pentru a vorbi cu unul din specialiștii noștri sau ne poți scrie pe adresa wellness@activelife.ro